معیارهای ارزیابی مجوز
طبق ماده ۱۳ مقررات اجرای قانون به شماره ۴۸۱۷ درباره مجوزهای کار اتباع خارجی ، معیارهای ارزیابی که صاحب کار و اتباع خارجی متقاضی کار ملزم به رعایت آنها هستند، به شرح زیر است:
۱. در محل کاری که درخواست مجوز کار داده است، استخدام حداقل پنج شهروند ترکیه ای الزامیست
در صورت درخواست برای استخدام بیش از یک نفر تبعهی خارجی در یک محل کار، به ازای درخواست برای هر تبعهی خارجی، استخدام پنج شهروند ترکیهای ضروری است.
در صورتی که شخص خارجی متقاضی مجوز، شریک شرکت باشد، شرط استخدام پنج نفر شهروند ترکیهای صرفاً درخصوص شش ماه پایانی مجوز یک ساله (اعطاشده توسط وزارتخانه) صادق است.
۲.سرمایه پرداختی محل کار (شرکت) میبایست حداقل ۱۰۰،۰۰۰ لیره ترکیه باشد و یا فروش ناخالص آن حداقل ۸۰۰،۰۰۰ لیره ترکیه و یا مبلغ صادرات آخرین سال آن حداقل ۲۵۰،۰۰۰ دلار آمریکا باشد.
۳. در ارزیابی درخواستهای مجوز کار اتباع خارجی برای کار در انجمنهای خیریه و اوقاف، مادهی شمارهی ۲؛ و برای ارزیابی مجوز کار اتباع خارجی برای کار در سفراتخانههای ترکیه، خطوط هوایی بینالمللی دولتی، حوزهی آموزش و خدمات خانگی نیز مفاد شمارهی ۱ و ۲ اعمال نخواهند شد.
۴. سرمایهي تبعهی خارجی که قصد شریک شدن در شرکت را دارد، نباید کمتر از ۴۰،۰۰۰ لیره باشد و حداقل ۲۰درصد از سهام شرکت نیز باید متعلق به تبعهی خارجی باشد.
۵. حقوق ماهیانه پرداختی توسط کارفرما به شخص خارجی، میبایست متناسب با سطح اختیارات و ماموریت شخص خارجی باشد.
بر این اساس، با توجه به حداقل حقوق کارگری کشور در زمان ثبتنام برای مجوز کار، میزان حقوق پرداختی به تبعهی خارجی باید حداقل:
۱.الف) برای مدیران بالا دست، خلبانان و مهندسین و معمارانی که درخواست مجوز اولیه کردهاند، ۶،۵ برابر حداقل حقوق کارگری باشد.
۲.ب) برای مدیران واحدها و یا شعبهها و مهندسین و معمارها ۴ برابر حداقل حقوق کارگری باشد.
۳.پ) برای اتباع خارجی که در عناوین شغلی که نیاز به تخصص و مهارت دارد (مانند معلمی و روانشناسی، فیزیوتراپی، موسیقیدان و هنرمند تئاتر و نمایش) کار خواهند کرد، ۳ برابر حداقل حقوق کارگری باشد.
۴.ت) برای اتباع خارجی که در خدمات خانگی کار خواهند کرد، حداقل دستمزد برابر با حداقل حقوق کارگری است؛ به جز مشاغلی که در بالا ذکر شد، سمتهایی همچون کارمند فروش، مامور بازاریابی-صادرات، باید حداقل ۱،۵ برابر حداقل حقوق کارگری باشد.
۵.ث) اتباع خارجی که در شرکتهای گردشگری-انیمیشن در سمتهایی از قبیل بدلکار و مشابه آن کار میکنند، و اتباع خارجی که در کارهایی مثل ماساژوری و درمانگر اسپا ومشابه آن کار میکنند ۲ برابر حداقل حقوق کارگری باشد.
۶. در خصوص کسب و کارهای گردشگری که حداقل چهار ستاره از وزارت فرهنگ و گردشگری دریافت کردهاند و ثابت شود که دارای سالن ماساژ مجوزدار هستند و شهرکهای تفریحی مجوزدار، درخواست ماساژور زن و مرد و درمانگر اسپا (که تخصص نیاز دارد) مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت، درخواست کسبوکارها ومحلکارهایی که این معیارها را نداشته باشند، مورد تایید قرار نخواهد گرفت.
۷.(متغیر: ۲۰.۴.۲۰۱۱/ÇGM-۸۱۰۸) برای آن دسته از اتباع خارجی که در حوزهی سرگرمی و شرکتهای هماهنگ کننده توریسم-انیمیشن، در کارهایی که نیاز به تخصص و مهارت دارد استخدام خواهند شد، در صورتی که حداقل ۱۰ شهروند ترکیه در شرکت مذبور در حال کار باشند، شرط استخدام پنج شهروند ترکیهای به ازای هر تبعهی خارجی به صورت جداگانه اعمال نخواهد شد.
۸.(ماده پیوست: ۲۰.۴.۲۰۱۱/ÇGM-۸۱۰۸) در ارزیابی درخواست مجوز کار در رابطه با اتباع خارجی که در کارهای خرید کالا و خدمات طبق قرارداد سازمانهای عمومی و یا اصول مناقصه کار میکنند، در مواردی که توسط سازمانهای عمومی قراردادهای دوگانه و یا چندگانه (که ترکیه یکی از طرفین آن است) معیارهای مشخص شده در مفاد ۱ و ۲ اعمال نخواهد شد.
۹.(ماده پیوست: ۲۰.۴.۲۰۱۱/ÇGM-۸۱۰۸) درخصوص کارهایی که نیازمند تکنولوژی پیشرفته است و یا در صورتی که در سمت موردنظر متخصص ترکیهای وجود نداشته باشد، درصورت ارائهی تاییدیه از طرف مقامات اداره کل مربوطه، معیارهایی که در مفاد ۱ و ۲ مشخص شدهاند، اعمال نخواهند شد.
۱۰.(ماده پیوست: ۲۰.۴.۲۰۱۱/ÇGM-۸۱۰۸) در کسب و کارهایی که شرایط سرمایه گذاری خارجی ویژه را دارند، برای استخدام اتباع خارجی که جزو کارکنان کلیدی محسوب نمیشوند، مفاد مادهی ۱، با در نظر گرفتن تعداد شهروند ترکیهای شاغل در کلیه محلهای کار در سطح کشور اعمال خواهد شد. (یعنی نسبت ۵ به ۱ نه تنها در شرکت بلکه در سطح کشور نیز بررسی خواهد شد).