گم شدن یا سرقت پاسپورت و پول در کشور ترکیه
در هنگام گم شدن یا سرقت پاسپورت یا پول ( و یا هر دو باهم) در ترکیه چه باید کرد ؟
پاسپورت یا همان گذرنامه، یک مدرک هویتی معتبر و بین المللی است که علاوه بر مجوز خروج شما از کشور، در خارج از ایران نیز به عنوان تنها مدرک شناسایی قابل استناد مطرح است، بدون پاسپورت نخواهید توانست در هتلی اتاق بگیرید. همچنین خرید بلیط سفر در خارج از ایران، انجام امور بانکی و بسیاری از موارد دیگر با داشتن پاسپورت مقدور خواهد بود، گذر نامه حتی در داخل کشور نیز مدرک شناسایی کاملا معتبر بوده و میتوانید در مواردی که از شما مدرک شناسایی درخواست می شود (مثلا برای انجام امور بانکی)، به جای شناسنامه یا کارت ملی از آن استفاده کنید، اگر پاسپورت نداشته باشید حق گذر از هیچ مرزی را ندارید، چه در هنگام ورود به کشوری و چه در هنگام خروج از آن، علاوه بر این، در طول سفر، برای تصدیق هویت شما ممکن است پلیس پاسپورتتان را کنترل کند و در این مورد هیچ مدرک دیگری قابل قبول نخواهد بود، اما اگر گم شدن یا سرقت پاسپورت یا پول (یا هر دو) در کشور ترکیه برای شما پیش آمد چه باید بکنید ؟
اولین قدم اطلاع و مراجعه به پلیس است، پلیس ترکیه با توجه به مستندات و اظهارات شما صورتجلسه ای تنظیم خواهد کرد که بسیار ضروری است و تا هنگام دریافت پاسپورت بعدی یا برگه ی خروج از کشور، میتواند بعنوان مدرک شناسایی تلقی شود، همچنین در صورت پیدا شدن مدارک یا دستگیری سارق، دسترسی به شما را با توجه به سوابق پرونده تان بسیار ساده تر می کند. اما این صورتجلسه، مدرک معتبری برای گذر از مرز نیست، فرض میکنیم در شهر وان ترکیه چنین اتفاق ناگواری برای شما رخ داده و می خواهید به کشورتان بازگردید، باید خودتان را به شهری برسانید که کنسولگری داشته باشد، در حال حاضر کنسولگری های جمهوری اسلامی ایران در چهار شهر آنکارا، استانبول، ترابزون و ارزروم فعال هستند و بسته به موقعیت شما در ترکیه باید خودتان را به یکی از این شهر ها برسانید، با مراجعه به کنسولگری و بررسی مستندات و مدارک، برگه ی عبوری به شما داده می شود که بتوانید از مرز عبور و به ایران بازگردید، توجه کنید که این برگه جایگزین پاسپورت نیست و نمی توانید مثلا با این برگه از ترکیه به گرجستان بروید و سپس به کشور برگردید.
این برگه فقط برای یکبار ورود به کشور بدون پاسپورت اعتبار دارد و پس از آن فاقد ارزش است و میتوانید برای دریافت پاسپورت بعدی نیز به این برگه استناد کنید، حال ببینیم اگر کیف پول مسافر ایرانی در ترکیه گم شود یا دزدیده شود تکلیف چیست ؟ و بدتر از آن اینکه اگر مسافر یاد شده هیچ پولی برای بازگشت به کشور نداشته باشد در کشور غریب باید چه کند ؟ نگران نباشید در این موارد هم کنسولگری کشور متبوعتان از شما حمایت خواهد کرد. همانند بند قبلی اولین کار اطلاع و مراجعه به پلیس است، این موضوع را بسیار جدی بگیرید چون اگر بعدها پولتان پیدا یا سارق آن دستگیر شود پلیس ترکیه در این مورد که شما در هنگام وقوع سرقت یا فقدان اموال به پلیس مراجعه کرده اید یا خیر، بسیار حساسیت بخرج خواهد داد.
همانند بند قبلی باید به یکی از شهرهایی که دارای کنسولگری ایران هستند مراجعه و شرح ما وقع را بگویید، در این حالت، اگر در ایران کسی را داشته باشید که بتواند برای شما پول بفرستد، کنسولگری شما را به یک صراف مطمئن معرفی میکند که اقوامتان در ایران بحساب صرافی در کشور پول واریز کنند و شما بتوانید از صرافی مورد نظر، لیره دریافت کنید و بتوانید بخانه باز گردید.
اگر چنین شخصی در ایران نداشتید، کنسولگری برای شما بلیط برگشت (فقط اتوبوس) تهیه خواهد کرد و از شما خواهد خواست که پس از برگشت این پول را پرداخت کنید و در نهایت اگر ثابت شد که شما در ایران نیز آه در بساط ندارید، کنسولگری با هزینه ی خودش برایتان بلیط اتوبوس تهیه میکند و شما را راهی کشورتان خواهد نمود، همانطور که پیداست انجام امور اداری و همچنین رفتن به شهرهای دارای کنسولگری میتواند برای شما بسیار سخت باشد، بنابر این توصیه میکنیم که : در مراقبت از پاسپورت خود بسیار جدی باشید و هرگز آن را به عنوان امانت به کسی نسپارید.
توصیه ی شخصی مهاجر این است که یکی از کیفهای بند گردنی مخصوص پاسپورت تهیه کنید و همیشه بند آنرا به گردنتان بیاندازید و هرگز تمام پول خود را در یک کیف یا یک جیب قرار ندهید ، پول را بین جیبها و نفرات همراه تقسیم کنید، پول اضافی را در گاو صندوق هتل بگذارید و از نشان دادن حجم زیاد پول در مراکز خرید و بیرون از هتل خودداری کنید .
اگر هر حادثه ای برای شما پیش آمد در مرحله اول به پلیس و در مرحله بعدی به کنسولگری مراجعه کنید. آدرس و شماره تلفن کنسولگری های ایران در کشور مقصدتان را قبل از سفر پیدا کنید و به همراه داشته باشید، کنسولگری های ایران در یک کشور خارجی در بسیاری از مواد تنها حامی شماهستند (حتی اگر کاری انجام داده اید که طبق قوانین ایران جرم محسوب می شود ولی در ترکیه جرم نیست، از مراجعه به کنسولگری امتناع نکنید، در بسیاری از موارد، افراد سود جو با چنین حربه ای از مسافران کلاهبرداری میکنند) در صورت بروز هر حادثه ای، خونسرد باشید و شرایط را مدیریت کنید، از وارد کردن استرس و محاکمه و مواخذه ی همراهان برای یافتن مقصر حادثه اجتناب کنید، در اداره پلیس هرگز برگه ای را که نمی دانید محتوای آن چیست امضا نکنید و انگشت نزنید .
در آخر کلام طبق اصل (علاج واقعه قبل از وقوع باید کرد) و (پیشگیری بهتر از درمان است)، مجددا تاکید میکنم مراقب خود، همراهان و مدارک و اموالتان باشید تا سفر شیرین شما با پایانی تلخ رقم نخورد، امیدواریم برای هیچیک از شما چنین اتفاقی نیفتد و همیشه سفرتان پایانی خوش داشته باشد و این مطلب را نیز صرفا به عنوان راهنمای سفر به گنجینه ی ارزشمند تجربیات سفر بیافزایید.